Lezing de nieuwe boekhandel

5-5-2014
Uit de nieuwsbrief van de nieuwe boekhandel

Maandag 5 mei: Niels Roelen Dankzij Bevrijdingsdag staan we ieder jaar even stil bij de betekenis van vrijheid. Deze keer zorgt Niels Roelen voor extra perspectief. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO en schreef daarover twee boeken: Soldaat in Uruzgan en Leven na Uruzgan. De missies hebben zijn leven ingrijpend veranderd. Kom naar zijn verhalen luisteren: ze zijn meer dan de moeite waard om te worden gehoord!
Tijd: 15.00-16.00 uur. Aanmelden is gewenst, en de toegang is gratis.

Toegezegde auteurs:
Ofran Badakhshabi(Afghaans dichter)
Niels Roelen

Niels Roelen

Niels Roelen is majoor in het Nederlandse leger. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO. Over de missie in Uruzgan hield hij voor defensie een weblog bij.

Niels heeft twee kinderen, Mareine en Ties. In zijn vrije tijd pakt hij de racefiets om samen met vrienden over de Utrechtse Heuvelrug te rijden.

Niels op Twitter

Naast zijn reguliere werkzaamheden geeft Niels ook lezingen en trainingen op het gebied van Leiderschap en het maken van keuzes. 

U kunt hem hiervoor onder andere via de SSS, Stichting Schrijvers School en Samenleving, benaderen.
Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en nieuwtjes rondom Niels Roelen en de uitgaven en activiteiten van Uitgeverij Carrera?

Naam:

Verplicht.

E-mailadres:

Verplicht.Op de gang

Het is bijna kwart over vijf als ik de deur van mijn kantoor dichttrek en door het uitgestorven gebouw over de gang loop. Een paar niet opgeruimde plastic bekertjes en de kranten die in losse delen op de tafeltjes in de koffiekamer liggen zijn het enige bewijs dat het hier vandaag druk is geweest. Zonder er aandacht aan te schenken loop ik voorbij, pak de leuning van de trap om de draai omlaag soepel te kunnen maken.

Gevangen

De terrassen op de Grote Markt van Breda zijn gevuld, de herfstzon laat zich vergezellen door de wind die de bladeren laat ruisen en in de komende weken los zal rukken van de takken. Ik passeer de St Janstraat en steek rechtdoor de Halstraat in, richting café de Bommel. Voor het café zie ik de vriend, met wie ik heb afgesproken, al staan.

Begeerd

‘Zeg maar Cor’, zegt de barman die twee biertjes voor de wat schuchtere jongen tapt. De vrouw waarmee hij is binnengekomen heeft plaatsgenomen op de verhoogde bank achterin de kroeg. In haar tas zoekt ze naar sigaretten en even kijkt ze op als de jongen het biertje voor haar neerzet. Ze lacht beleefd en zet haar tas weg. Als de jongen haar een pakje overhandigt, lacht ze opnieuw maar ditmaal duidelijk anders, gevleid, blij, ze wordt misschien graag verwend en ze wacht heel even met het uitpakken tot hij zit.

Spijbelaar

‘Jessica Walraven uitnodigen als vriend’,vraagt Facebook me. Ik denk aan de eerste dag op de middelbare school. Aan hoe mijn wereld er als brugklasser in die eerste week uitzag. Jessica kwam uit Gorinchem en zat die dag elke les naast Bianca. Bianca en Jessica kenden elkaar al van voor de middelbare school, ze woonden bij elkaar in de straat en hadden waarschijnlijk samen voor deze school gekozen.

Prinsengracht

Op de rand van de wastafel ligt een uitgeknepen tube Veet, als laatste herinnering aan een afgelopen wielerseizoen, mijn tandenborstel ligt net naast het bekertje waar hij in hoort te staan en op de grond liggen twee handdoeken. Eentje duidelijk om op te staan, netjes uitgespreid voor de douche, de andere op de grond gesmeten na het douchen. In de wasbak liggen een open potje gel en de stoppelharen van een pas getrimde baard. De beslagen spiegel is van linksboven naar rechtsonder met een hand schoongeveegd om er toch in te kunnen kijken en er hangt een lucht van parfum.

De zoete lieve vrede

Volgens Aristoteles is vrede het doel van oorlog. Vrede lijkt mij een nobel doel en dus de moeite waard om een oorlog voor te beginnen. Net als de meeste politici ben ook ik een idealist en dus gevaarlijk. Idealisten zijn wolven in schaapskleren en het hebben van idealen is een gevaar op zich. Vrijwel alle oorlogen zijn ontstaan uit een ideaalbeeld dat een of meerdere mensen nastreefden. Of het nu gaat om het Imperium Romanum, das Großdeutsche Reich of the War on Terror.