Lezing de nieuwe boekhandel

5-5-2014
Uit de nieuwsbrief van de nieuwe boekhandel

Maandag 5 mei: Niels Roelen Dankzij Bevrijdingsdag staan we ieder jaar even stil bij de betekenis van vrijheid. Deze keer zorgt Niels Roelen voor extra perspectief. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO en schreef daarover twee boeken: Soldaat in Uruzgan en Leven na Uruzgan. De missies hebben zijn leven ingrijpend veranderd. Kom naar zijn verhalen luisteren: ze zijn meer dan de moeite waard om te worden gehoord!
Tijd: 15.00-16.00 uur. Aanmelden is gewenst, en de toegang is gratis.

Toegezegde auteurs:
Ofran Badakhshabi(Afghaans dichter)
Niels Roelen

Niels Roelen

Niels Roelen is majoor in het Nederlandse leger. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO. Over de missie in Uruzgan hield hij voor defensie een weblog bij.

Niels heeft twee kinderen, Mareine en Ties. In zijn vrije tijd pakt hij de racefiets om samen met vrienden over de Utrechtse Heuvelrug te rijden.

Niels op Twitter

Naast zijn reguliere werkzaamheden geeft Niels ook lezingen en trainingen op het gebied van Leiderschap en het maken van keuzes. 

U kunt hem hiervoor onder andere via de SSS, Stichting Schrijvers School en Samenleving, benaderen.
Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en nieuwtjes rondom Niels Roelen en de uitgaven en activiteiten van Uitgeverij Carrera?

Naam:

Verplicht.

E-mailadres:

Verplicht.Op de vlucht

Voetje voor voetje schuift een lange rij mensen richting de controle. Zakenmensen in nette pakken met trolleykoffertjes als enige bagage voor hun korte reis kijken verveeld, gewend aan het vliegen door de vele reizen die ze maken. Ze staan in schril contrast tot de toeristen die, veelal gekleed in oncharmante maar wel comfortabele kleding zenuwachtig hun paspoorten controleren. Afwezig, alsof er verder niemand op het vliegveld is, kijk ik om me heen.

Koningin

‘Ben je er nu pas, ik zit al de hele morgen op je te wachten.’ De blik op het gezicht van de oude vrouw spreekt boekdelen. ‘Als je koffie wilt, dan moet je het zelf zetten. Zelf heb ik al twee koppen gehad en hoef niet meer maar als je toch zet, dan neem ik nog wel een bakkie voor de gezelligheid.’ Voordat de vrouw die binnen is gekomen kan antwoorden zegt de oude vrouw: ‘Ik ga ook niet naar het ziekenhuis, ik heb geen zin in ziekenhuizen, in dat wachten en al die mensen die heel de tijd aan je willen zitten.’

Oorlog volgens vertrouwd recept

Counterinsurgency, comprehensive approach, Opposing Military Forces en bermbommen. Sinds de missie in Afghanistan lijken de militaire woordenboeken zich te vullen met nieuw jargon. Oorlog is veranderd en kent daarom een andere dynamiek met nieuwe woorden, want dezelfde fouten maken we niet nog eens. 

Regendans

Zenuwachtig tikken mijn vingers op het stuur van mijn auto. Op de digitale klok op het dashboard zie ik twee oranje stipjes knipperen, 18:26 geeft hij aan. Op de voorruit verschijnen enkele spetters, op de achterruit zit de ruitenwisser al een dag of drie vast tegen het fietsenrek dat erop bevestigd is. Regen, denk ik, dat kon er ook nog wel bij. Als ik ergens een hekel aan heb tijdens een koers, dan is het wel regen.

Een ondraaglijk lijden

‘Ik geloof niet dat dat gaat gebeuren.’
‘Waarom niet?’ wil ik weten.
‘Ik denk niet dat mensen hun benen zullen amputeren omdat ze met een kunstbeen voordeel zullen hebben’, antwoordt Nicole.

Quo Vadis?

Vanmiddag in theater Bellevue in Amsterdam start een groep jonge theatermakers hun tournee. 'De Hollanders' is een stuk geschreven door Grunberg en gaat over Nederlandse troepen in Afghanistan. Ik ben gevraagd om het theaterstuk in te leiden met een column.