Lezing de nieuwe boekhandel

5-5-2014
Uit de nieuwsbrief van de nieuwe boekhandel

Maandag 5 mei: Niels Roelen Dankzij Bevrijdingsdag staan we ieder jaar even stil bij de betekenis van vrijheid. Deze keer zorgt Niels Roelen voor extra perspectief. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO en schreef daarover twee boeken: Soldaat in Uruzgan en Leven na Uruzgan. De missies hebben zijn leven ingrijpend veranderd. Kom naar zijn verhalen luisteren: ze zijn meer dan de moeite waard om te worden gehoord!
Tijd: 15.00-16.00 uur. Aanmelden is gewenst, en de toegang is gratis.

Toegezegde auteurs:
Ofran Badakhshabi(Afghaans dichter)
Niels Roelen

Niels Roelen

Niels Roelen is majoor in het Nederlandse leger. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO. Over de missie in Uruzgan hield hij voor defensie een weblog bij.

Niels heeft twee kinderen, Mareine en Ties. In zijn vrije tijd pakt hij de racefiets om samen met vrienden over de Utrechtse Heuvelrug te rijden.

Niels op Twitter

Naast zijn reguliere werkzaamheden geeft Niels ook lezingen en trainingen op het gebied van Leiderschap en het maken van keuzes. 

U kunt hem hiervoor onder andere via de SSS, Stichting Schrijvers School en Samenleving, benaderen.
Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en nieuwtjes rondom Niels Roelen en de uitgaven en activiteiten van Uitgeverij Carrera?

Naam:

Verplicht.

E-mailadres:

Verplicht.Vader

Mijn lichaam rilt bij de gedachte aan de kou buiten. Om me erop voor te bereiden zet ik de kraag van mijn jas zover mogelijk omhoog en controleer ik nogmaals of mijn rits tot bovenaan gesloten is. Het is negen uur ’s avonds en ik hoef nog geen tweehonderd meter door de kou te lopen, maar kou is net als hitte verraderlijk en tweehonderd meter kan genoeg zijn om toe te slaan.

Eurocrisis

De deuren van mijn kast staan open. Hout, geen stalen kast zoals die vroeger op mijn legeringskamer stond. Verder staat er een bureau in plaats van de lange tafel met tien stoelen eromheen, ligt er oerdegelijke vloerbedekking en geen vinyl en staat er maar een bed, geen tien.

Natuurlijk

In een leeg leslokaal staar ik naar buiten. Misschien staar ik niet eens maar droom ik terwijl ik wakker ben, de tijd vergeten. Buiten ziet er vandaag somber uit, donker, grauw, guur misschien wel. De wind blaast rimpelingen in het water, waar de rimpelingen ophouden ligt een dun laagje ijs als een vlies op het water. De zon verbergt zich vandaag alsof ze zich bedreigd voelt door de donkergrijze wolken die hun aanwezigheid tot in de verte laten gelden.

Pissed Off

Al uren ligt hij op een hooggelegen positie in de brandende zon op zijn buik. Zijn geweer met telescoopkijker leunt op de twee voorpootjes die het de stabiliteit geven om, tot ruim duizend meter afstand, dodelijk doeltreffend te zijn met een enkel schot. De kijker maakt dat het doel dat ze zoeken dusdanig helder te zien is dat het lijkt alsof het slechts enkele tientallen meters voor ze staat. Bij het scherpstellen komt het zelfs nog dichterbij. Dichtbij genoeg om de kleur van de ogen te kunnen bepalen, de haren van de baard te zien krullen en de rimpels op de door de zon verweerde huid rondom die ogen scherp afgetekend te kunnen zien.

Soldatenlaarzen

Een aanrader voor liefhebbers van gedichten: Arnold Jansen op de Haar Soldatenlaarzen
Hieronder vindt u een van de gedichten uit de bundel

Simon

Voor het dressoir in ons oude huis zat ik vroeger soms urenlang te kijken naar de kandelaar die er op de rechterhoek stond. De zevenarmige kandelaar, van de kunstenaar Borek Sipek, was gemaakt van zilver en in het midden zat er een kelk die deed denken aan een kleine vaas waardoor mijn moeder er regelmatig bloemen in plaatste. Bloemen, hoe mooi ook, maakten de kandelaar kitscherig, lelijk, afzichtelijk zelfs en zodra het kon, gooide ik ze weg.