Lezing de nieuwe boekhandel

5-5-2014
Uit de nieuwsbrief van de nieuwe boekhandel

Maandag 5 mei: Niels Roelen Dankzij Bevrijdingsdag staan we ieder jaar even stil bij de betekenis van vrijheid. Deze keer zorgt Niels Roelen voor extra perspectief. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO en schreef daarover twee boeken: Soldaat in Uruzgan en Leven na Uruzgan. De missies hebben zijn leven ingrijpend veranderd. Kom naar zijn verhalen luisteren: ze zijn meer dan de moeite waard om te worden gehoord!
Tijd: 15.00-16.00 uur. Aanmelden is gewenst, en de toegang is gratis.

Toegezegde auteurs:
Ofran Badakhshabi(Afghaans dichter)
Niels Roelen

Niels Roelen

Niels Roelen is majoor in het Nederlandse leger. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO. Over de missie in Uruzgan hield hij voor defensie een weblog bij.

Niels heeft twee kinderen, Mareine en Ties. In zijn vrije tijd pakt hij de racefiets om samen met vrienden over de Utrechtse Heuvelrug te rijden.

Niels op Twitter

Naast zijn reguliere werkzaamheden geeft Niels ook lezingen en trainingen op het gebied van Leiderschap en het maken van keuzes. 

U kunt hem hiervoor onder andere via de SSS, Stichting Schrijvers School en Samenleving, benaderen.
Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en nieuwtjes rondom Niels Roelen en de uitgaven en activiteiten van Uitgeverij Carrera?

Naam:

Verplicht.

E-mailadres:

Verplicht.Sieraad

Als hij het dorp verlaat, rijdt hij de polder in. Het is warm en grijs, heiïg zouden ze vroeger gezegd hebben. Tegenwoordig niet, er heerst een smogalarm, woestijnstof dat zal neerdalen bij de eerste regenbui. Lang zal het volgens de boeren niet duren voordat het gaat regenen. Vanaf de weilanden blaast de wind de sterke prikkeling van ammoniak zijn longen in. Koeienstront is nog te doen, na verloop van tijd ben je eraan gewend en krijgt het iets vreemd vertrouwds, zoals je ook je eigen lucht als prettig gaat ervaren. Dit in tegenstelling tot kippenstront waar je na uren nog steeds niet aan gewend bent.

Vergeten

Vanaf de waterkant kijk ik met half dichtgeknepen ogen naar een eend die dobbert op de golven. De eend ligt stil, hij gaat slechts omhoog en omlaag op de golven maar niet voor of achteruit. Zoals meeuwen, ondanks de tegenwind, stil kunnen hangen in de lucht en door diezelfde wind af en toe omhoog geblazen lijken te worden. Het golvende water fonkelt en verspreidt het felle zonlicht zoals de spaken van een fietswiel dat kunnen op een mooie zomerdag.

Slagveld

In een soepele beweging opent zijn duim de kap van de koperen Zippo aansteker en terug langs de vuurslag. Tussen zijn voeten, op de stenen drempel, ligt een gekreukt pakje Lucky Strike sigaretten en staat een mok koffie. Terwijl zijn sigaret zich door de eerste harde halen op zijn onderlip opricht, kijkt hij met half dichtgeknepen ogen naar de lucht.

Elvis

Lieve Hilmar,

Hoewel mijn kledingkast, mede doordat defensie mij al jaren voorziet van een stoer ‘bloemetjes’-pak, niet echt uitpuilt van de trendy outfits is mijn afdeling schoenen een apart verhaal. Zonder enige moeite zal de gemiddelde vrouw toegeven dat ik op zijn minst een tic, maar waarschijnlijk gewoon een fetisj heb. Zelfs als ik mijn militaire en sportcollectie buiten beschouwing laat, kan ik niet anders dan concluderen dat er meer dan genoeg paren in mijn kast staan om te kunnen twijfelen welke ik aan zal trekken.

Kapper

Dichterbij de Krim dan in de afvallige Moldaafse provincie Transnistrië ben ik nooit geweest. Hoewel het formeel geleid werd door Igor Smirnov – in 2011 opgevolgd door Jevgeni Sjevtsjoek -, lijkt de werkelijke macht in handen te zijn van Victor Gushan. Gushan, de directeur van Sheriff company, is meer dan de plaatselijke ondernemer. Hij is de locale monopolist, van supermarkt tot tankstation, voetbalclub tot telefoonmaatschappij. Transnistrië kan niet om de voormalig oud-officier van de geheime dienst en vriend van Poetin heen. Rusland beschermt Transnistrië en benadrukt dat door de aanwezigheid van zijn militairen in de vooral door Poetin erkende staat.

Vrijheid

'Door het juiste te doen vreest gij niemand' was een motto waarmee ik groot gebracht werd. Het juiste doen is nooit makkelijk.
Een moeilijke open brief aan de lezer.