Lezing de nieuwe boekhandel

5-5-2014
Uit de nieuwsbrief van de nieuwe boekhandel

Maandag 5 mei: Niels Roelen Dankzij Bevrijdingsdag staan we ieder jaar even stil bij de betekenis van vrijheid. Deze keer zorgt Niels Roelen voor extra perspectief. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO en schreef daarover twee boeken: Soldaat in Uruzgan en Leven na Uruzgan. De missies hebben zijn leven ingrijpend veranderd. Kom naar zijn verhalen luisteren: ze zijn meer dan de moeite waard om te worden gehoord!
Tijd: 15.00-16.00 uur. Aanmelden is gewenst, en de toegang is gratis.

Toegezegde auteurs:
Ofran Badakhshabi(Afghaans dichter)
Niels Roelen

Niels Roelen

Niels Roelen is majoor in het Nederlandse leger. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO. Over de missie in Uruzgan hield hij voor defensie een weblog bij.

Niels heeft twee kinderen, Mareine en Ties. In zijn vrije tijd pakt hij de racefiets om samen met vrienden over de Utrechtse Heuvelrug te rijden.

Niels op Twitter

Naast zijn reguliere werkzaamheden geeft Niels ook lezingen en trainingen op het gebied van Leiderschap en het maken van keuzes. 

U kunt hem hiervoor onder andere via de SSS, Stichting Schrijvers School en Samenleving, benaderen.
Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en nieuwtjes rondom Niels Roelen en de uitgaven en activiteiten van Uitgeverij Carrera?

Naam:

Verplicht.

E-mailadres:

Verplicht.Echte Wielrenners

Zijn helm zit stevig op zijn koppie. Hij hangt ietsje achterover maar ik mag er niet aanzitten want anders zit hij niet meer lekker. Onder de helm draagt hij een mijn oude fietsbril met transparante glazen, dat is niet alleen stoer maar moet ook voorkomen dat hij takken in zijn ogen gaat krijgen. Ties had ook nog even een wielershirtje van mij gepast maar dat was zoveel te groot dat hij besloot om dat maar niet aan te trekken. Het maakt hem niet veel uit, de plakken ontbijtkoek, bananen en de energiereep zullen dan maar in mijn shirt opgeborgen moeten worden.

Post voor Afghanistan

Een deel van de eenheid gaat in november weer terug naar Afghanistan. Regelmatig zal Niels hier een brief posten bedoelt voor de jongens daar. De eerste brief is gericht aan Niels, een naamgenoot om verwarring te voorkomen.

Wilhelmus

'Pap?' vraagt Ties 'wat is eigenlijk een volkslied?' Samen met Mareine liggen ze boven in het logeerbed bij opa en oma. We hebben net samen gelezen en het is tijd om te gaan slapen.

‘Ik weet het, ik weet het! Pap, mag ik het uitleggen?’ Roept Mareine opgewonden
‘Tuurlijk muppet,’ antwoord ik en ben benieuwd naar hoe ze aan haar broertje uit gaat leggen wat een volkslied is.

Rustdag

Zondag is mijn rustdag, een dag waar ik het liefst zo min mogelijk doe op een ding na: fietsen. Als ik niet fiets word ik onrustig en dus behoord ‘het snot voor mijn ogen fietsen´ tot rust. Vandaag fietsen we nog een keertje op de racefiets en nog niet op de crosser door de bossen. Het is misschien wel de laatste keer dit jaar dat we de weg op kunnen, met een mooie laagstaande zon die de herfst een gouden randje geeft. Op de weg liggen wat bladeren, er staat een aardig briesje en het is maar zes graden. Zes graden, maar de zon maakt een hoop goed, we kleden ons dik aan, zonnebril op en warm water in mijn bidon. Rustig peddelend rijden we weg maar al gauw schiet het tempo omhoog.

Twee Paar

Langzaam loopt hij met een voor mij onbekende man in net pak de aula in. Hij ziet er goed uit en ik ben er direct van overtuigd dat hij tevreden is over het verhaal dat hij voor vanavond heeft geschreven.

Een Moderne Tragedie

Het is begin oktober  2001 als een zeer invloedrijke Popolzai leider vanuit Quetta de grens met Afghanistan passeert. Reizend op een motorfiets door het dorre Afghaanse land is hij op weg naar Uruzgan. Hij is, opmerkelijk genoeg, in het bezit van satelliet telefoon en een zak vol Amerikaanse Dollars. Na de moord op zijn vader was de maat vol en besluit hij terug te keren naar Afghanistan om het laatste Taliban bolwerk in Kandahar te doen wankelen. Hij is onderweg naar Uruzgan waar hij een afspraak heeft met de Amerikaanse special forces, of beter hij heeft een afspraak met zijn toekomst, een toekomst die hem was voorspeld door Amerikaanse profeten.