Lezing de nieuwe boekhandel

5-5-2014
Uit de nieuwsbrief van de nieuwe boekhandel

Maandag 5 mei: Niels Roelen Dankzij Bevrijdingsdag staan we ieder jaar even stil bij de betekenis van vrijheid. Deze keer zorgt Niels Roelen voor extra perspectief. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO en schreef daarover twee boeken: Soldaat in Uruzgan en Leven na Uruzgan. De missies hebben zijn leven ingrijpend veranderd. Kom naar zijn verhalen luisteren: ze zijn meer dan de moeite waard om te worden gehoord!
Tijd: 15.00-16.00 uur. Aanmelden is gewenst, en de toegang is gratis.

Toegezegde auteurs:
Ofran Badakhshabi(Afghaans dichter)
Niels Roelen

Niels Roelen

Niels Roelen is majoor in het Nederlandse leger. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO. Over de missie in Uruzgan hield hij voor defensie een weblog bij.

Niels heeft twee kinderen, Mareine en Ties. In zijn vrije tijd pakt hij de racefiets om samen met vrienden over de Utrechtse Heuvelrug te rijden.

Niels op Twitter

Naast zijn reguliere werkzaamheden geeft Niels ook lezingen en trainingen op het gebied van Leiderschap en het maken van keuzes. 

U kunt hem hiervoor onder andere via de SSS, Stichting Schrijvers School en Samenleving, benaderen.
Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en nieuwtjes rondom Niels Roelen en de uitgaven en activiteiten van Uitgeverij Carrera?

Naam:

Verplicht.

E-mailadres:

Verplicht.Wiedergutmachung

Bij het oprijden van de Köhlbrandbrücke vulde zijn neus zich met de geur van biodiesel. Achter hem lagen de havens, schuin links voor hem reed een hijskraan tussen het schroot door. De huizen achter de brug gingen schuil achter een hoge dijk die aangelegd was na de overstroming van 1962. Hamburg is een groene stad, maar hier zag je daar niets van.

Paringsseizoen

Voor het raam van de buren stonden kerstversieringen die vanmorgen nog ontbraken. Even keek Hugo ernaar, hij hield van de gezelligheid van december, maar niet van kerst. Bij het openen van de deur werd hij begroet door zijn kat die spinnend langs zijn been gleed. Uit het vriesvak haalde hij een kant-en-klaar maaltijd en schoof hem in de oven. Toen de maaltijd klaar was, prakte hij wat vlees uit blik op een schoteltje voor de kat en zette de borden tegenover elkaar op de met kaarsen verlichtte tafel.

Broers

-In mijn eigen taal voel ik me vrijer. De opmerking klinkt als een verontschuldiging.
-Als ik vecht met woorden, dan verlies ik in het Nederlands vrijwel altijd, maar in het Perzisch niet. Daar kan ik de woorden meester, kan ik ze mijn wil opleggen, met ze spelen. Zonder onrecht te doen aan de geschiedenis van de woorden, laat ik ze mijn kant op buigen.

Badakhshani is een jonge Afghaan en heeft ondanks zijn leeftijd al vier bundels op zijn naam staan. Bundels in een taal die ik niet meester ben, gevuld met gedichten die je van achter naar voren leest. Als je de zinnen vertaalt doen ze blijkbaar onrecht aan de geschiedenis van het woord. De vier gedichten die hij vanavond voordraagt leggen vooral een persoonlijke geschiedenis bloot die schreeuwt om stilte en respect.

-Je moet er meer vertalen.
-Ik weet het niet, misschien later. Naast hem staat een andere Afghaanse jongen vriendelijk te lachen. Ik steek mijn hand uit en stel me voor.
-Waar kennen jullie elkaar van?
-Hij is mijn broer, ik zoek de gelijkenissen maar die ontgaan me, hij is belangrijk voor me. Hij heeft me de moed en kracht gegeven om door te gaan met schrijven en het uit te geven.
Hoopvol kijk ik naar zijn broer. Hij kan ervoor zorgen dat het Perzisch naar het Nederlands wordt gebogen.Niels ®elen

Hamburger

Via de voorpoort loop ik de kazerne af. De Duitse soldaat die de wacht houdt, steekt zijn hand op en groet vriendelijk.
-Moin.
Met zijn wijsvinger schiet hij het laatste stukje van zijn sigaret in de peukenbak iets verderop. Hij blaast het laatste beetje rook uit en stapt weer naar binnen. In het licht van de lantaarn zie ik dat ook ik rook wasem maar dan van de kou.

Taxi

-Geen bier meer, zeg ik, cola. Mijn maat aan de bar knikt, maar komt even later terug met zes borrelglaasjes.
-Mexicaner, hij heft het glas, het is wodka met tomatensap, Tabasco en een snufje zout. De Tabasco brandt in mijn keel en ik schud mijn hoofd.

-Für funzig euro mache ich dir alles. Er ligt sneeuw in Sankt Pauli, de hoer draagt een weinig erotiserend skipak en komt voor me staan. Het beste is om haar gewoon te negeren, maar het maakt haar boos.
- Du hast kein schöne abond wenn du kein sex hast. Nonchalant haal ik mijn schouders op, ik ben dronken, op zich een prima excuus.

-Waar kom je vandaan, probeert ze het nogmaals, iedereen komt toch ergens vandaan?
-Niet waar ik vandaan kom is interessant, maar waar ik heen ga.
Even twijfelt ze of ze zal vragen waar ik heen ga, dan gooit ze haar vlecht over haar schouder en draait om.
Hier bij kapsalon, Friseur-Harry, waar The Beatles altijd hun haar lieten knippen, stap ik in een taxi.
-Fürungsakademie, ManteufelstraBe, Nienstedten.
De bestuurder knikt, een taxi kost drieëntwintig euro.

Pyjama

Lieve Hilmar,
Gisteren las ik in de krant dat wetenschappers hebben aangetoond dat een fruitvlieg die geen seks heeft korter leeft. Wat we precies met deze wetenschap kunnen is mij niet geheel duidelijk, maar het Universitair Medisch Centrum in Groningen zal er vast aanknopingspunten in vinden voor hun onderzoek naar ouderdom. De eerste mens die honderdvijftig zal worden (een nymfomaan, denk ik), is volgens hen al onder ons en over niet al te lange tijd is dit eerder de norm dan een uitzondering.