Obama biedt excuus aan maar protesten houden aan

Share
Uitbreiding Kunduz missie onmogelijk
Het kabinet wil de politiemissie in Kunduz uitbreiden tot de grenspolitie. Maar om dat binnen het civiele mandaat te doen, moet de grenspolitie gesplitst worden. En dat gebeurt niet, zeggen bronnen in Afghanistan tegen NRC Handelsblad.


Obama biedt excuses aan
KABUL, Afghanistan — The potential scope of the fallout from the burning of several copies of the Koran by American military personnel this week became chillingly clear on Thursday as a man in an Afghan Army uniform shot and killed two American soldiers, while a crowd nearby protested the desecration of the Muslim holy book.

Amerikaanse soldaten gedood bij protesten
Tijdens de derde dag op rij van hevige protesten in de Afghaanse provincie Nangarhar tegen het vermeende verbranden van de koran, zijn vandaag twee NAVO-militairen doodgeschoten. Het gaat om Amerikaanse soldaten.

Aanklacht Manning ingediend
FORT MEADE -  De Amerikaanse krijgsraad heeft donderdag de 24-jarige Bradley Manning aangeklaagd wegens het lekken van geheime overheidsinformatie aan de onthullingssite WikiLeaks. Volgens de aanklacht heeft Manning zich schuldig gemaakt aan 22 strafbare feiten. De zwaarste aanklacht is het helpen van de vijand”.

Vluchtelingen in Afghanistan
Kou, armoede, honger en soms zelfs geen dak boven het hoofd. In Afghanistan zijn honderdduizenden mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld maar in eigen land geen veilig onderkomen kunnen vinden. Amnesty International brengt vandaag een rapport uit over deze binnenlandse ontheemden. Het wordt vanochtend in Kabul aangeboden aan de regering. We spreken er over met de woordvoerder van Amnesty in Nederland, Ruud Bosgraaf.

Communicatie defensie gekraakt
Het is makkelijk om vergaderingen van de Defensietop af te luisteren. Volgens de Volkskrant is een intern communicatiesysteem dat het ministerie gebruikt voor video-vergaderingen niet goed beveiligd.Het account van een topman bij de Defensie Materieel Organisatie is volgens de Volkskrant beveiligd met een standaard fabriekswachtwoord. De krant kon daardoor meekijken op de inlogpagina van de man.

Defensie opnieuw op de schop
Nederland moet een 'pasklare krijgsmacht' ontwikkelen die internationaal mee kan blijven doen maar financierbaar blijft. Zo moet meer worden samengewerkt met buurlanden en de nadruk worden gelegd op het ondersteunen van grote landen. Dat zeggen twee onderzoekers van Instituut Clingendael in het tijdschrift van de Atlantische Commissie.